? ??????????????For All Times? ????? ?????? ???Rating: 5.0 (1 Rating)??10 Grabs Today. 1923 Total Grabs. ?
?????Get the Code?? ?? ?????Single and Loving It? ????? ?????? ???Rating: 4.2 (17 Ratings)??10 Grabs Today. 3168 Total Grabs. ??????Get the Code?? ?? ???????Purple Flower? ????? ???? BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS ?

Tuesday, February 23, 2010AssalammualaikumBuat Mawar2 Mujahidah

yg sedang merindui jalan menuju Allah…..

Skali wanita tergoda, gugurlah sekuntum wardah di syurga…Sekali wanita ternoda, berdekah2lah syaitan di neraka…”

Rasulullah SAW * generasi2 itu telah tiada! Lama sudah mereka berlalu meninggalkan kita.
Muhammad, kekasih Ilahi. Baginda berjalan selangkah demi selangkah, meniti hari. Bermula drpd seorang diri, menyampaikan dakwah secara sembunyi2. Bukan baginda tidak berani & takut mati, namun itulah wahyu ketika itu, strategi Rabbi.Ucapan baginda tak lahir dari nafsu & melainkan wahyu yg suci. Ucapan yg hikmah dari kalbu yg jernih disambut oleh hati yg bersih & jiwa yg fitri. Dimulainya mengajak manuia kpd Islam dgn menjernihkan firah, pendekatan akal, pemahaman & menyentuh sanubari. Juga dgn jln hujah & ketenangan, dgn hikmah & pengajaran penuh seni.

Bila mana ada pendebatan dirungkaikan dgn baik & menambat hati. Bila mana mendapat tekanan, rintangan serta seksaan, berlaku sabar & melontarkan doa kasih nan sejati.

Duhai akhawat sayang fillah, si mawar mujahidah, ketahuilah…..

Dlm kita langkah hidup ini, hanya ada 2 jln yg salah satunya perlu ditempuhi. Kita yg memilih jln kita sendiri. Kalau kita tak memilih jln menuju Allah, pastinya kita akan melangkah di jalan yg menuju kecelakaan diri sendiri iaitu jln syaitan & jln kesesatan itulah jln iblis.Orang yg berjalan di atas jln Ilahi, sentiasa berusaha menyucikan jiwa & hati, sementara org yg berjalan di atas jln iblis, tiada sensitiviti dlm mengotori & menodai hati.Masing2 berusaha & masing2 bergerak, meniti waktu & hari, mendekati mati. Akhirnya masing2 kerdil menghadap Ilahi. Sudah tentu d sana, ada perbzaan antara keduanya di alam abadi.

Tanyalah diri, mahukah kita mencampakkan diri ke lembah kehinaan pada saat bertemu Rabbi? Atau meletakkan diri ke darjat yg tinggi? Sudah tentu jawapan kita mengimpikan tempat di sisi Ilahi.
Namun, adakah sama orang yg sekadar berangan2 tetapi tak mempunyai persiapan yg serius untuk menghadapinya? Berapa ramai org yg sanggup menjual harta & diri demi membeli redha Allah? Sungguh, manusia lupa perjumpaan itu!

Zaman berganti zaman, Islam asing (gharib) kali kedua, hatinya yg jernih, fikrahnya menjadi ghuroba’. Golongan ini sedikit sekali kerana golongan ini sering mendapat tapisan demi tapisan dari Ilahi sehingga yg tinggal hanyalah org2 yg ikhlas dgnNya.
Adakah amalan & akhlak kita melayakkan diri kita termasuk dlm golongan ghuroba’ ini? Mungkinkah kelalaian kita yg berterusan ini akan menyebabkan kita turut tertapis dari jln ini?
Nauzubillah!

Ya Allah, bantulah kami untuk tetap layak berada di atas jalanMu. Jgn sekali2 Kau menapis kami dari jlnMu kerana kelalaian kami sendiri utk mengubat hati & mengubah sahsiah diri.

Related Posts with Thumbnails