? ??????????????For All Times? ????? ?????? ???Rating: 5.0 (1 Rating)??10 Grabs Today. 1923 Total Grabs. ?
?????Get the Code?? ?? ?????Single and Loving It? ????? ?????? ???Rating: 4.2 (17 Ratings)??10 Grabs Today. 3168 Total Grabs. ??????Get the Code?? ?? ???????Purple Flower? ????? ???? BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS ?

Saturday, May 16, 2009

New prezent..

Assalammualaikum..
Emm..hari khamis yg lepas kelas ana wat jamuan di alamanda
Alhamdulillah,semuanya berjalan lancar
Paling bez skali,time Exchange hadiah..
Sahabat ana bagi buku...tengokla gambarnya kat bwh ni...


Antara bhgn yg menyentuh hati ana adalah part last skali

BAB 23: TOKOH2 HAMAs


1)Syeikh Ahmad Yassin

Syeikh Ahmad Yassin dilahirkan di al-Jora, daerah Majdal dalam wilayah Asqalan pada 1938.Beliau membesar sbgai pelajar cemerlang dalam peljaran dan amat disayanagi guru2 di sekolah.Beliau juga adalah ahli sukan yang amat aktif.Namun, Allah menguji,beliau terjatuh sewaktu beriadah dan menyebabkan kakinya lumpuh.

Keadaan yang lumpuh tidak menghalang beliau meneruskan kejayaannya dalam pelajaran dan aktiviti2 islam.Pada tahun 1964,beliau melanjutkan pengajiannya di Universiti Ain Shams,Kaherah.Beliau dan rakan2nya dalam ikhwanul muslimin menubuhkan gerakan pembebasan Islam (HAMAS),1987 kerana negara Arab tak lagi mahu memerdekakan bumi Palestin & Masjid Al-Aqsa. Beliau pernah ditahan beberapa kali dan dikenakan serangan bom sebanyak 2 kali.Serangan pertama adalah pada 6 September 2003,sebuah helikopter Apache zionis telah membedil rumah beliau.Namun, beliau hanya mengalami kecederaan ringan.

Namun, pada subuh 22 Mac 2004, sewaktu perjalanan pulang dari masjid selepas solat Subuh berjemaah, 3 buah roket zionis LAKHNATULLAH telah membedil tubuh beliau termasuk anaknya Abdul Ghani..Maka berserakanlah cebisan2 daging mujahid ini.Walaupun dirimu hina disisi manusia,namun aku sangat cemburu kerna engkau dipandang mulia disisi Allah sebagai seorang mujahid Islam...ALLAHUAKHBAR..


2.Mahmoud Zahhar

Beliau dilahirkan pada tahun 1945 di Zaytoun bersebelahan Gaza.Bapanya rakyat Palestin manakala ibunya adalah rakyat Mesir.Beliau dibesarkan di Mesir & melanjutkan pengajian di Universiti Ain Shams,Kaherah.Selesai pengajiannya dalam ijazah perubatan,beliau membuat pengkhususan dalm bidang pembedahan selama 5 tahun di Ain Shams.
Berbekalkan ilmu perubatan, beliau kembali ke kampung halaman sebagai tenaga pengajar Bahagian Perubatan di mana Aziz Rantissi turut bekerja di situ.Beliau turut melibatkan diri dalam pergerakan Ikhwanul Muslimin.Selepas kesyahidan Syeikh Ahmad Yassin diikuti Aziz Al-Rantissi beberapa minggu kemudian,beliau menjadi pengganti HAMAS secara senyap2.Maka beliau menjadi pemangkin baru pergerakan HAMAS di bumi Palestin.Walaupun masyarakat dunia menggesa HAMAS meninggalkan keganasan dalam perjuangan mereka,Zahhar menegaskan HAMAS berhak menntang Israel ke ats mereka.

3.Yahya Ayyash
Beliau adalah wira bagi anak muda Palestin. Dalam usia yang masih muda,beliau muncul sebagai pemimpin sayap komando HANAS & pakar BOM yang mampu mengahsilkan impak yang besar even bahan yang digunakan hanyalah beberapa bahan kimia & ubat2an.Maha suci Allah menggerakkan hati pemuda ini supaya terus hidup dlm perjuangan menegakkan Islam..Jika hendak dibandingkan dengan diriku yang masih bergantung kepada ibu abah,mampukah aku menjadi sepertimu..mudah2an.

Bagi mengelakkan dirinya dikesan Israel,beliau pernah menyamar sebagai rabbi orotdoks Hasedim,mazhab agama yahudi selama 2 tahun.Namun,Allah lebih menyangi beliau,pada 5 Januari 1996 Israel dengan bantuan tali barut Palestin telah berjaya membunuh Yahya iaitu dengan meletupkan telefon bimbit beliau..Ia menghancurkan separuh tengkorak kepala beliau..Beliau syahid dalam usia yang belum mencecah 30 tahun..

Bersama-samalah kita membacakan al-Fatihah kepada roh2 mujahid Islam ini..

Semoga kita mampu menjadi seperti mereka...InsyAllah

Related Posts with Thumbnails